Satsning på arbetslösa nedläggningshotad

Trots att den specialsydda arbetsmarknadsutbildningen för arbetslösa akademiker gett goda resultat finns det risk att den läggs ner. Det är oklart om man överhuvudtaget tänker fortsätta med satsningar för just den här gruppen.

Lars Ahlstrand är biträdande direktör och stabschef för Länsarbetsnämnden i Uppsala.

- Vi kommer planera för arbetsmarknadsutbildning för 2008. Och det bygger mycket på arbetsgivarnas prognoser var bristerna på arbetkraft kommer att finnas. Vi kommer se dels vad är det för goda insatser vi gjort och dels kommer vi att se på vad det är för arbetskraft arbetsgivare behöver och då får man ställa dem lite mot varandra och göra en planering, Lars Ahlstrand.

Arbetsmarknadsutbildningen för arbetslösa akademiker har gett mycket goda resultat där 20 av 22 har ett arbete att gå till idag.

Och förutom satsningen för denna kategori finns också ett flertal andra arbetsmarknadsutbildningar för grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. På länsarbetsnämnden har man också utbildningar för bland annat bussförare och svetsare. Men vilka grupper som Länsarbetsnämnden väljer att satsa på beror helt på vilka prognoser arbetsgivarna ger och i dagsläget är det lättare för arbetslösa akademiker att få jobb än andra grupper, säger Lars Ahlstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista