Mjukare vatten gör avhärdning onödigt

Om några månader kommer de nya vattenverken i Uppsala att ge ungefär 150 000 Uppsalabor ett mycket mjukare och kalkfattigare vatten, det kunde vi berätta om i Upplandsnytt i morse.

Frågan är då vad alla de fastighetsägare ska göra som redan har egna avhärdningsanläggningar? Och svaret är entydigt, de behövs inte. Annila Bexelius är VA-chef vid Uppsala kommun:

- När vi har gått ner så långt i hårdhet som vi har tänkt, då rekommenderar vi fastighetsägarna att ta bort sina egna avhärdningsanläggningar. Den metod som använder behåller magnesiumet och det är väl den stora skillnaden mot om man har egen anläggning.

- Vad är det med magnesium?

- Magnesium är bra så det vill ha kvar, och anses också ge god smak på vattnet. Det är kalcium som är problemet och det är den halten vi sänker till en tredjedel av vad det har varit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".