Nedgång på börsen oroar fondsparare

Stockholmsbörsen har fallit kraftigt den senaste tiden, något som drabbar fond- och aktiesparare i hela landet. Henrik Didner på fondförvaltarfirman Didner och Gerge i Uppsala, har inte märkt av någon panik bland kunderna, men säger att det kan bli många som säljer om nedgången fortsätter.

- När det blir stora kursrörelser, så blir ju folk lite bekymrade, men den som sparar på lång sikt kanske är lite lugnare för historien har ju visat att man ska vara lite försiktig med att hoppa ut så fort marknanden blir nervös...

Trots att börsen återhämtade sig en smula i går, så är nedgången den senaste tiden ändå betydande. Sedan i slutet av juli har det pekat nedåt och av årets uppgång på stockholmsbörsen återstår bara ett fåtal procent.

Mycket hänger ihop med den skakiga marknaden i USA, där flera lånebolag går sämre än tidigare. Och det får alltså konsekvenser även för småsparare i Uppland. Många börjar nu se över sina fonder, för att inte riskera sina besparingar. Så här säger en fondsparare i Uppsala:

- Det är klart att jag följer och ser hur börsen går. Det är klart att det oroar.

Men det är inte alla som oroas över nedgången:

- Det är ju ganska känsligt, lite nervöst nu, men på lång sikt tror jag inte att det har någon betydelse.

Och exakt hur länge och hur mycket börserna kommer att rasa är något som de lärda tvistar om. Vissa påstår att det redan är på väg att vända, medan andra förutspår att nedgången kommer hålla i sig hela hösten. Henrik Didner tycker inte att man ska tro det värsta; enligt honom hänger det på hur stora företagens vinster blir:

- Om konjunkturen börjar gå lite sämre, då blir vinsterna i företagen lite sämre, och då kan det nog bli en spiral som man ska bli lite mer bekymrad över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista