Nytt förslag om fastighetsavgift

Ägare av stora villor bör betala en högre kommunal fastighetsavgift än den avgift på 4500 kronor som finansdepartementet föreslagit. Det tycker Uppsalamoderaten Lennart Hedquist i riksdagens skatteutskott.

- Jag tror att många som är berörda inte tycker det vore så märkligt om de får betala låt säga 10 000 kronor i fastighetsavgift, när de i dag betalar 40 000 och kanske dessutom förmögenhetsskatt, säger Hedqvist till Svenska Dagbladet.

Regeringen har föreslagit att en avgift på högst 4 500 kronor ska ersätta fastighetsskatten den 1 januari nästa år. Motivet för att avskaffa skatten är att den är ”orättvis, saknar folkligt stöd och legitimitet”. Finansdepartementets förslag är nu ute på remiss.

Hedquist säger att med ett höjt tak för fastighetsavgiften kan den föreslagna höjningen av reavinstskatten begränsas.

Både centerns ledamot i skatteutskottet Jörgen Johansson och folkpartiets Gunnar Andrén är öppna för förslaget, men kd:s Stefan Attefall tvekar inför Hedquists förslag. Han är rädd för en krånglig lösning och begär att kollegerna avvaktar remissinstansernas svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista