Ingen större oro för bostadsmarknad

Nu efter semestrarna närmar sig blir visningarna allt vanligare igen och frågan är hur krisen i USA kan påverka bostadsmarknaden här. Thomas Widerlöv från fastighetsmäklarfirman Widerlöv och Co i Uppsala tycker att det inte att det finns någon större anledning till oro.

- De finansiella marknaderna är globala medan bostadsmarknaden är lokala så jag tror inte att om det inte sker något stort negativt med räntorna, att det skulle påverka bostadsmarknaderna i Sverige, säger Thomas Widerlöv.

Den finanskris som för närvarande råder i USA kommer i första hand från den del av bostadsfinasieringmarknaden som håller på med högrisklån. Därför tror inte ränteanalytiker Åke Gustavsson att det kommer ha någon större inverkan på den svenska ekonomin.

När det gäller bostadsmarknaden i Sverige kan räntorna påverkas på olika sätt av globala förändringar. Den rörliga bostadsfinansieringen påverkas mer av Riksbankens beslut och där har man enligt Åke Gustavsson inte sett några reaktioner än. Men de fasta boräntorna är det annorlunda med:

- I första hand så påverkar det ju de långa räntorna i och med räntorna trycks tillbaka litegrann utav det som sker i USA nu så då så har även de svenska långräntorna tryckts ner, säger Åke Gustavsson.

kontakta reportern:

marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista