Dags för reggaefestival i Uppsala

I kväll invigs den årliga reggaefestivalen i Uppsala. Det är sjunde gången som den anordnas och närmare 30000 besökare väntas. Många var oroliga för att årets upplaga inte skulle bli av på grund av ekonomiska problem, men enligt arrangören Yared Tekeste har det aldrig funnits tankar på att lägga ner festivalen.

- Vi kommer att driva en festival på ett eller annat sätt. I år gör jag det på egen risk, enskild firma. En liten krona minus är det jag som får stå för det. Den risken är jag beredd att ta, eftersom det här är mitt livsverk.

Det var i januari som arrangören av reggaefestivalen, Yared Tekeste, begärde bolaget i konkurs eftersom de senaste årens minusresultat till slut gjorde det ohållbart. Nu driver han festivalen genom enskild firma vilket innebär att han personligen blir ansvarig om det går dåligt ekonomiskt. Men att lägga ner har aldrig varit ett alternativ för Yared Tekeste och därför slås portarna i kväll upp till den sjunde Reggaefestivalen i Uppsala.

Totalt räknar arrangörerna med närmare 30000 besökare, vilket gör festivalen till en av de största i landet och det kräver också betydande insatser, både från polis och sociala myndigheter. Gunilla Lindström är biträdande enhetschef på socialjouren i Uppsala:

- Det kommer ju väldigt mycket människor till Uppsala, och många av dem är ju under 18 år. Det är ju socialjourens främsta uppgift att ta hand om dem som polisen griper, i de flesta fall för ringa narkotikabrott. Jämför man med Valborg och Kulturnatten, så får man säga att det är lägre antal våldsbrott.

Trots att festivalen brukar gå relativt lugnt till väga, med få anmälda våldsbrott, så är det ändå ofta bilden av reggaefestivalen som en ”knarkfestival” som lyfts fram, vilket Yared Tekeste tycker är djupt olyckligt.

- Vi kanske har procentuellt högre andel cannabisrökande människor än i samhället, men de försvinner inte med vår festival. Skulle man lägga ner vårt evenemang på grund av det, det är som att sopa dammet under mattan. Låt oss göra en kraftansamling tillsammans för att rensa både vår festival, andra festivaler, krogarna och samhället på droger - det är vi med på. Men att man ska peka ut bara oss, det känns lite orättvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista