Skarp kritik mot Uppsalas äldrenämnd

Politikerna i Uppsalas äldrenämnd får nu svidande kritik för sitt sätt att sköta hemtjänsten i Norby-området. Bakom kritiken står Länstyrelsen som granskat verksamheten i området efter att hemtjänstpersonal där i våras slagit larm om allvarliga missförhållanden.

En av dem som påtalat brister är undersköterskan Carina Schmekel, som är glad över att man nu får medhåll i sin kritik.

- Inte en dag för sent. Jag tror att de nu kanske får ögonen på sig lite mera.

Det var i början av maj i år som 16 anställda vid hemtjänsten i Norby slog larm om allvarliga brister i den egna verksamheten i en så kallad Lex Sarah-anmälan. Enligt personalen var man så underbemannad att man ofta inte hann ge de gamla den hjälp de blivit lovade av kommunen.

En del dementa fick till exempel inte hjälp med att äta, och i vissa fall kunde det dröja en vecka innan en vårdtagare fick duscha.

- Det känns för jävligt, säger undersköterskan Jessica Röös. Vi är ju här för att hjälpa de äldre, och det är ju inte konstigt att folk ser ner på vården när det händer sådana här saker som inte ska få hända.

Uppgifterna från hemtjänstpersonalen väckte stor uppmärksamhet i media men problemen tonades ner av de kommunala cheferna. Nu visar Länstyrelsens utredning att personalen hade fog för sin kritik.

Länstyrelsen, som intervjuat vårdbiträden och gått igenom flera av de äldres akter, skriver i sin mycket kritiska rapport att ”det är anmärkningsvärt att viktiga sociala insatser som beviljats genom biståndsbeslut bortprioriteras av hemtjänsten”.

Anders Forslund är socialkonsulent vid Länstyrelsen i Uppsala:

- Kommunens handläggare gör en bedömning att för att människor ska leva på en skälig levnadsnivå så behöver de de här insatserna, och så får de inte det. Det är mycket allvarligt.

I Länstyrelsens rapport ges flera exempel på hur äldre kommit i kläm pga av det saknats hemvårdspersonal. När Länstyrelsen genomförde ett av sina inspektionsbesök i hemtjänstens lokaler i Norby ringde telefonen. Ingen fanns på plats som kunde svara och när telefonsvararen gick i gång hördes en gammal dam som undrade varför hon inte fått någon lunch. Klockan var då halv tre på eftermiddagen. I ett annat fall blev en person liggande i sängen en hel dag eftersom ingen hemvårdare dök upp.

- Den stora kritiken i det här är att kommunen inte har system för att hålla koll på att verksamheterna utför det som de har fått i uppdrag att utföra, säger Anders Forslund. Det är äldrenämnden som ska ha den här kontrollen. Det är äldrenämnden som beviljar de här insatserna och det är äldrenämnden som ska se till att de utförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista