"Vi ska utreda var det brister"

Äldrenämndens ordförande i Uppsala, kristdemokraten Gustav von Essen kommenterar nu kritiken från Länstyrelsen när det gäller hemtjänsten i Norby. Länstyrelsen är mycket kritiska till att politikerna i Äldrenämnden inte sett till att de äldre i Norby fått den hjälp de blivit utlovade av kommunen.

Gustaf von Essen säger att man nu ska utreda vad som gått snett:

- Det finns brister, och därför måste vi nu genomlysa var det brister. Vad har inte vår utförandepartner lyckats med, den kommunala förvaltningen.

Hemtjänsten i Norby i Uppsala drivs av kommunen och det var i våras som flera vårdbiträden där slog larm om allvarliga brister i vården av de gamla. Hemvårdarna menade att de var så underbemannade att många av de äldre inte fick den hjälp de blivit lovade av kommunen, en del kunde till exempel få vänta en vecka på att få duscha.

Länstyrelsen som utrett verksamheten konstaterar i sin rapport att det funnits allvarliga brister i vården och ansvaret för det läggs på Äldrenämnden, den nämnd som har ansvaret för den äldreomsorg som bedrivs i Uppsala kommun

Anders Forslund, socialkonsulent på Länstyrelsen i Uppsala:

- Den stora kritiken är att kommunen inte har system för att hålla koll på att verksamheten utför det som de har fått uppdrag att utföra.

Från och med i höst kommer hemtjänsten i Norby att drivas av ett privat företag. Men Gustaf von Essen säger att det är viktigt man går till botten med problemet för att samma saker inte ska upprepas igen. Enligt hemtjänstpersonalen i Norby handlar det om underbemanning, men Gustaf von Essen menar att det även kan finnas andra förklaringar till varför inte alla insatser utförs som de gamla blivit beviljade:

- De kan vara brist på ledarskap, problem med att täcka vid sjukfrånvaro och sådana saker, och det måste vi undersöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista