Ingen brist på förskoleplatser

I höst är det inga köer till förskolorna i länet. Alla barn som har sökt förskoleplats är i dagsläget placerade. I Tärnsjö förskola i norra Uppland är det första gången på många år som man inte har någon kö.

- Nu är det sommar, nu får man bada. Det är sol, säger treåriga Teodor.

Än så länge är det sommar, men snart drar höstterminen igång. För första gången på över 15 år har man inga köer till förskolan i Tärnsjö, där Margareta Lundhström är rektor.

- Dels beror det på att många barn nu är sex år och flyttar över till fritidshemmet. Sen är det också färre barn i åldersgrupperna. Vi ser det positivt, eftersom vi inte får så stora grupper som tidigare.

Just nu finns det alltså förskoleplatser för alla barn som har sökt i hela Uppsala län. I Enköping och Knivsta har man till och med platser kvar. Däremot i Älvkarleby och Tierp kan de som söker plats nu få vänta. Men enligt lag har kommunerna då tre till fyra månader på sig att ordna platser.

I höst kommer man ha ungefär 43 barn på Tärnsjö förskola. Det är tio färre än förra året och tjugo färre än för två år sen. Antal barn kan variera väldigt från år till år och enligt Margareta Lundhström är det svårt att förutspå hur många barn som behöver platser på förskolan.

- Ja, det är ju en verksamhet som är svår att planera långsiktigt. Det händer saker så snabbt. Födelsetal kan man titta på och gå efter. Men inflyttningar är svårt att ha koll på, man vet aldrig i förväg och vi har haft stor inflyttning i Tärnsjö.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista