Nya riktlinjer för sjukskrivningar oroar

De nya strängare riktlinjerna för sjukskrivningar som nu föreslås väcker oro bland allmänheten. Bland annat ska den som drabbas av utbrändhet i normalfallet inte få vara sjukskriven en enda dag.

Chefen för Försäkrinskassan i Uppsala län Eva Maria Magnusson vill tona ned oron hos patienterna.

-Det måste betonas att det här endast är riktlinjer, det kommer fortfarande göras en enskild bedömning av varje fall, säger Eva Maria Magnusson.

De nya hårdare riktlinjerna ska användas som stöd när en läkare bedömer hur länge en person får vara sjukskriven. Totalt har Socialstyrelsen och Försäkringskassan tagit fram rekommendationer för ett 60-tal olika diagnoser. Trots att det i varje enskilt kommer att göras en bedömning är skillnaden  stor mot i dag.

Den som i dag till exempel drabbas av depression är i genomsnitt sjukskriven i nästa ett år. I den nya riktlinjerna föreslås max ett halvår för en allvarlig depression och noll dagar för en lindrig depression. Den som drabbas utmattningssymtom ska i normalfallet heller inte alls få bli sjukskriven.

Om man går in i väggen är det inte rimligt att man får vara sjukskriven ett tag då?

-I vissa fall är det säkert motiverat, om du har en depression som du kan diagnostisera, men i vissa fall har den här diagnosen använts lite slarvigt, den har använts när man inte kan diagnostisera något annat, säger Eva Maria Magnusson, chef för försäkringskassan i Uppsala län.

Förändringen i riktlinjer beror på att det tidigare har funnist väldigt stora skillnader på sjukskrivnings tiderna i landet. Många gånger har för långa sjukskrivningar varit omotiverade och nu ska dom alltså göras mera enhetliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista