Oenighet om parkbelysningen

Så ska det handla om parkbelysningen i Uppsala som ska förbättras. Alla är överens om att en förbättring bör ske, men oppositionen anser att det är fel att ta kommunstyrelsens rationaliseringspengar till det.

Oppositionen i Uppsala kritiserade redan i våras kommunen för att fritids- och naturvårdsvårdsnämnden hade för liten budget för investeringar. Och nu har nämden begärt och fått 1 miljon kronor för att förbättra belysningen och säkerheten i Uppsalas parker. Men pengarna kommer från kommunstyrelsens så kallade rationaliseringsinvesteringsbudget, som är till för investeringar som i längden ska betala tillbaka sig, som att till exempel byta ut glödlampor mot lågenergi.

- Tanken med rationaliseringspengar är att man ska spara pengar på sikt. Risken finns ju att andra nämnder begär pengar till investeringar som verkligen innebär rationalisering, och får nej för att pengarna är slut, säger vänsterpartisten IIlona Waldau.

Satsningarna på parkbelysningen är inte rationaliseringar, och det hela är ett tecken på att budgeten är för liten, menar tre företrädare för oppositionen, som ändå röstade för att nämden skulle få pengarna eftersom frågan är så viktig.

Ali Moulavi, som är moderat och ordförande i fritids- och naturvårdsnämden, menar att det visst rör sig om rationaliseringar.

- Det handlar om säkerhet och det tycker jag är rationalisering. Hade de här pengarna inte funnits hade vi fått ta det inom budgeten själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista