Kommunernas misslyckanden ger länsstyrelsen för mycket jobb

Den lag som kom förra året och som säger att kommuner kan bötfällas om de inte ordnar exempelvis särskilt boende för äldre och handikappade i rimlig tid, har inneburit mycket pappersjobb - betydligt mer än lagstiftarna räknat med. Framför allt för länsstyrelsen, som har tillsynsansvaret och som kan anmäla kommunerna.

- När man gjorde utredningen inför lagändringen, och det står i propositionen också, att det här inte ska vara någon stor uppgift, och det ska inte vara så många ärenden. Men det var ett misstag, säger Anders Forslund socialkonsult på länsstyrelsen i Uppsala.

Lagen trädde i kraft 1 juli förra året. Den innebär att kommunerna är skyldiga att en gång i kvartalet rapportera fall där de har tagit beslut om åtgärder men inte hunnit genomföra dem. Framför allt handlar det om boenden för äldre och handikappade. Lyckas de inte riskerar de att få betala böter.

Syftet är att medvetandegöra kommunerna om de behov som finns. Men för länsstyrelsen och även kommunen i Uppsala har det här inneburit en enorm arbetsbelastning. Det beror på att reglerna är lite diffusa och fallen måste granskas var för sig.

- Visst finns det luddigheter i detta, menar Anders Forslund. Det står också att viss tid får det ta, men det är inte preciserat. Så länge vi har det här uppdraget vet jag inte hur vi ska kunna rationalisera det. Det måste läsas och bedömas.

Kommer lagen att försvinna?

- Det tror jag säkert, förr eller senare.

För knappt två veckor sedan kom de första domarna från länsrätten i Uppsala. Av de tretton fallen var det bara två där länsstyrelsen fick rätt och Uppsala kommun måste böta. Ytterligare ett tjugotal ansökningar är inlämnade för bedömning och man har fler fall att granska - och det är bara från den första kvartalsperioden av hittills fyra efter att lagen trädde i kraft förra året. Och dessutom bara fall som rör äldreboenden.

- Sedan har vi ju ärenden inom handikapp och individ- och familjeomsorg också som ska avgöras. Sedan har vi de tre följande rapporteringstillfällena och sedan har vi ett nytt igen då sista september.

Hinner ni med?

- Nej, det gör vi inte.

Så hela idén faller lite, kan man säga?

- Den kanske gör det ja...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista