Bunny Wailer, en av alla artister som spelade på Uppsala reggaefestival 2007.

"Sätt hårdare press på reggaefestivalen"

Efter att så många som 260 gripits för ringa narkotikabrott under helgens reggaefestival i Uppsala så tycker narkotikapolisen att festivalen ska ta ett års time out om arrangören inte får bukt med drogerna. Samtidigt öppnar kommunalrådet Cecilia Forss för ett framtida stöd till reggaefestivalen.

Åsikterna är många om Uppsala reggaefestival, och nu när festivalen är över för i år så tycker Kenneth Olsson, narkotikasamordnare på Uppsalapolisen, att ett års time out vore lämpligt om inte arrangören tar hårdare tag mot drogerna.

- Om det kommer en massa folk hit och knarkar, då förstör ni så fruktansvärt mycket för oss. Vi riskerar att inte få ha festivalen ett år. Så borde kraven vara mot arrangören, säger Kenneth Olsson på Uppsalapolisen.

Yared Takeste, som arrangerar festivalen, tycker att de gör vad de kan för att hålla drogerna borta från festivalen.

- Vi tycker vi gör tillräckligt med de förutsättningar vi har, och vi vill inte ha en stämpel som en drogfestival, säger Yared Tekeste.

Från kommunalt håll har det i år inte kommit något ekonomiskt stöd, medan kommunen tidigare år stått för markhyran och hjälpt till med marknadsföring.

Enligt kommunalrådet, moderaten Cecilia Forss, är Uppsala kommun nu beredd att lyssna på arrangören för att hjälpa till mer i framtiden.

- Överhuvudtaget är det viktigt att vi har den här typen av arrangemang. Det skrivs om Uppsala, det kommer besökare utifrån och Uppsalaborna trivs med det här. Reggaefestivalen är, vad jag förstår, den största i Europa. Det är självklart en viktig festival, säger Cecilia Forss.

Vad har ni på kommunen för tankar på att stödja festivalen? Kan ni tänka er att vara medarrangörer?

- Inte just medarrangörer, men det är viktigt att man får det stöd man behöver. Vi har precis anställt en evenemangslots, som ska hjälpa arrangörer. I vissa fall är det kommunen som ska hjälpa till direkt, i andra fall ska vi veta vart de kan vända sig. Men till exempel reggaefestivalen ska inte behöva ha det så besvärligt som i år, säger Cecilia Forss, moderat kommunalråd i Uppsala.

 

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".