Banverket vill förhindra självmord

Nu inleder Vägverket och Banverket projekt för att försöka förhindra självmord längs vägar och järnvägsspår, efter att man under flera år bara fört statistik.

Förra året inträffade 26 självmord vid järnvägen i Banverkets östra region där Uppland ingår. Från Banverket, där Kenneth Stjerndorff är chef för anläggningsdrift, tar man allvarligt på den här sortens incidenter.

- Det är ett stort problem för oss. Det händer titt som tätt att människor går ut i spåret och drabbas av påkörningar. För oss på Banverket får det konsekvenser. Trafiken måste stängas av, och det är uppskakande för lokförarna att köra på en person, säger Kenneth Stjerndorff.

Förra året inträffade 26 självmord i Banverkets östra region, där Stockholm, Uppland och Östergötland ingår. Flest självmord begås i Stockholmsområdet men det får som sagt konsekvenser med förseningar i tågtrafiken mot Uppland. I år verkar siffrorna hamna på en liknande nivå som under 2006.

Det är i och för sig små siffror sett till hur många som totalt tar självmord i Sverige varje år, cirka 1400 personer, men Banverket vill göra vad de kan, så nu testas nya metoder för att förhindra självmorden längs med spåren.

- Vi har staket som vi försöker hålla fräscha som ska hindra folk att komma in till spåren. Vi tittar också på möjligheten med kameraövervakning på stationerna, ett projekt vi hoppas bli klara med under hösten, säger Kenneth Stjerndorff på Banverket.

Från Vägverket har man inlett ett liknade projekt för att begränsa självmorden, till en början handlar det nu om att identifiera platser med en hög självmordsfrekvens för att sedan kunna sätta in åtgärder där.

- Det handlar om att anordna rent fysiska hinder, det är det som ligger närmast till. Man bygger upp hinder så man försvårar för personer att hoppa från en hög höjd, till exempel, säger Hans Sundén på Vägverket region Mälardalen.

Innan 2010 ska speciellt drabbade områden fått stängsel enligt Vägverkets plan.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".