Förändringarnas tid för uppsalatrafikanter

På måndag blir det stora förändringar i Uppsalatrafiken för både bilar och bussar när all busstrafik på Dragarbrunnsgatan flyttar ut till Kungsgatan och resecentrum, samtidigt som byggarbetena på Kungsgatan pågår ytterligare ett par månader.

På måndag blir det tystare på Dragarbrunnsgatan. Idag går det uppemot 100 bussar i timmen här. Alla dom ska nu ut på Kungsgatan och resecentrum och dela hållplatsområden med regiontrafiken. En klar förbättring för många resenärer som ska byta till annan buss eller tåg. Och lokaltrafikens Sture Jonsson tror inte heller på några stora problem för bussresenärerna.

- Det som vi hoppas på är att det inte blir alltför mycket pooblem och trafikstockningar på Kungsgatan.

Kanske trängselproblem på Kungsgatan, men riktigt besvärligt blir det inte förrän klockan 10 den tredje september när Strandbodgatan stängs av för all motordriven trafik, en avstångning som varar fyra år framåt medan Banverket bygger nya järnvägsbroar och Strandbodgatan blir fyrfilig.

Mycket trafik från och till Boländerna hamnar på nya stationsgatan på resecentrums östra sida, men vart den öst-västliga trafiken ska ta vägen vet man inte.

- Vi har lagt ner åtskilliga hundratusen på datorsimuleringar, säger Victor Sjöberg, resecentrums projektledare, men det fungerar inte.

- Det är så att både vi och gatukontoret får vara beredda och se var det blir stora bekymmer, vi har kört datasimuleringar, men det betyder oerhört mycket om man räknar fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".