Halv miljon i böter för Uppsala kommun

För femte gången tvingas nu fastighetskontoret i Uppsala kommun betala böter för att man inte kontrollerat ventilationen på Johannesbäcksskolan. Totalt har fastighetskontoret betalat en halv miljon kronor sedan år 2000, pengar som försvinner från kommunen till staten.

Det är byggnadsnämnden i Uppsala som beslutar om böterna. Där är moderaten Liv Hahne ordförande, och hon är kritiskt till hur det här skötts.

- När det gäller det här med ventilationskontrollen, har kommunen varit väldigt dålig generellt sett, och när det gäller just den här frågan som pågått i så många år, så tycker jag att det är erbarmligt.

Historien har pågått sedan år 2000, och vid fem tillfällen under de här åren har fastighetskontoret tvingats böta, för att de inte kunnat lämna in godkända besiktningsprotokoll för ventilationen på Johannesbäcksskolan i Uppsala. Totalt handlar det om en halv miljon kronor som fastighetskontoret betalt till staten.

Varför har då inget gjorts under årens lopp? Lars-Gunnar Karlsson(m) är ordförande i fastighetsnämnden, som ansvarar för fastighetskontorets verksamhet:

- Det är en omstrukturering av de här lokalerna som har tagit tid. I ombyggnadsprocessen får man stå för viteskostnader tills anläggningen är klar. Nu har man nått målet och gjort en slutbesiktning i juni månad.

Lars-Gunnar Karlsson menar att barnen och personalen på skolan inte blivit lidande, då man ändå håll en god kvalitet på ventilationen under den period som skolan varit under ombyggnad.

Liv Hahne godtar inte förklaringarna och menar att de borde sökt uppskov under den tid som skolan byggdes om:

- Man ska inte bryta mot den lagstiftning som finns, men man får uppskov om det är så att en ombyggnad är nära förestående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".