Vårdcentral försenas ytterligare

Det kommer dröja ytterligare ett år innan den mögeldrabbade vårdcentralen i Flogsta kan öppna igen. Primärvårdens första planer sa att renoveringen skulle bli klar redan i år, men nu får alltså vårdsökare vänta ytterligare på en egen vårdcentral.

Därför kommer patienter att fortsätta att hänvisas till Samariterhemmet i centrala Uppsala. För 82-åriga Birger Lindberg från Hagby utanför Uppsala har det här inte varit någon smidig lösning. Idag skulle han ha åkt till Samariterhemmet för att ta sitt regelbundna blodprov, men han drog sig för att göra det.
- Jag tycker det är för besvärligt att ta sig dit.

I maj 2006 tvingades vårdcentralen i Flogsta att stänga på grund av att man upptäckt mögel i lokalerna. Hit brukade ,Birger Lindberg från Hagby åka för att ta sina regelbundna prov för smärtor i ryggen och ljumsken. Senare blev han tvungen att ta sig in till centrala Uppsala och Samariterhemmet. Efter detta tar han inte sina prov lika regelbundet som han borde, det har blivit krångligare att ta sig dit helt enkelt.

Det var alltså tänkt att Flogsta vårdcentral skulle öppna redan i år, men de planerna visade sig vara lite för ambiösa menar Margareta Parkstam som är lokalplaneringsansvarig på Primärvården i Uppsala län.
- Det har väl varit så att vi arbetat med att få en så bra lösning som vi har önskat, och det har blivit flera omgångar vilket har tagit extra tid, säger hon.

Nu planerar man för en större och mer funktionell vårdcentral, och om allt går rätt kan den öppna i mars 2008. Inte så långt ifrån Flogsta ligger Stenhagen och där verkar nu alliansens löften om en vårdcentral att börja röra på sig, Erik Weiman är moderat ordförande i landstingsstyrelsen.
- Det program som vi gick till val på tänker vi genomföra. Det klokaste från vår sida är att säga att det blir en vårdcentral under den här perioden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".