Sista vilan ute i det fria lockar allt fler

Allt fler vill numera sprida aska efter sina avlidna anhöriga på annan plats än en begravningsplats. Det kräver dock att länstyrelsen beviljar tillstånd enligt den begravningslagstiftning som gäller, och antalet ansökningar dit har tredubblats sedan år 2000.

En som fått tillstånd är Amrit Babra från Uppsala som vill sprida askan efter sin avlidne far på Ekoln:

- Min far var en religiös man, så det är viktigt att man respekterar detta och följer det han själv ville ha.

Amrit Babra är sikh och har tidigare på åttiotalet spridit askan efter sin avlidne mor på Ekoln.

Men det är inte bara på grund av religiösa skäl som alltfler nu vill sprida ut askan från sina anhöriga utanför kyrkogården.

Flera av de ansökningar som Upplandsnytt gått igenom nämner helt andra skäl. En kvinna vill strö askan efter sin far i havet utanför Gräsö eftersom han alltid velat bli ett med havet. Andra har önskemål om att låta deras avlidna anhöriga få sista vilan i vattnet i närheten av sitt sommarställe eller bostadshus.

År 2000 fick Länsstyrelsen i Uppsala nio ansökningar. Förra året hade det ökat till 25 stycken och hittills i år har Kerstin Lagerlöf på Länsstyrelsen fått in 23 ansökningar.

- Som praxis ser ut, medger vi att man sprider ut askan över havet, eller stora vatten. Däremot på land har vi inte gett några tillstånd.

Mer om det här kan du höra i Sommareftermiddag efter klockan 15.00 i dag.

Reportrar    klara.johansson@sr.se

                  jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".