Linnés Hammarby utanför Uppsala. Arkivbild:Scanpix

Besökskaos på Linnés Hammarby

Sommarens Linnéjubileum har lett till besöksrekord och stundtals besökskaos på Linnés Hammarby strax söder om Uppsala. Ungefär 50 000 besökare har man haft och det är en tredubbling av besöksantal jämfört med förra året.

Det är trångt i den nybyggda receptionsbyggnaden, och så har det varit hela sommaren. Många förbokade grupper och en oanad ström av spontanbesökare. Visningarna av Linnés bostadshus har snabbt blivit fullbokade och väntetiderna långa... När vi var där var det bara en biljett kvar till visningen klockan 13.00.

- Så här har det varit hela sommaren.

Det säger Karin Martinsson , trädgårdsintendent med ansvar för Linnés Hammarby, och frågan är om dom var förberedda på anstormningen:

- Vi visste ju att det skulle komma många fler än det gjort tidigare år, men eftersom det är 100-års jubileum har vi ju inte haft någon generalrepetition.

Turister har fått vänta i timmar för att få komma in i Linnés bostad. Haken är att det bara finns en in- och utgång, vilket gjort väntan lång för de som vill in i huset från 1700-talet.

Reporter bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".