Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allvarlig kritik mot Tallåsen

Publicerat torsdag 16 augusti 2007 kl 17.11

Arbetsmiljöverket riktar nu kraftig kritik mot den rättpsykiatriska behandlingsenheten Tallåsen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, efter en händelse i januari då en patient försökte strypa en vårdare under en promenad.

Enheten saknar enligt Arbetsmiljöverket ordentliga rutiner för riskbedömning av patienter och handlingsplaner vid hot och våld. Vid incidenten då vårdaren blev attackerad, var hon ensam med patienten.

- Så här med facit i hand är det uppenbart att det var fel. Samtidigt är det inte så enkelt. Det finns en mängd sådana här avdelningar i hela landet, och det vanliga är att man går ut ensam med en patient, som man känner och är kontaktperson för, säger Jan-Åke Carlsson, sjuksköterska på Tallåsen.

Efter händelsen i vintras så har rutinerna på Tallåsen ändrats. Numera är personalen alltid två vid utflykter. Men incidenten är så allvarlig att den nu ska utredas av åklagare och polis för att se om det har begåtts brott mot arbetsmiljölagen.

Psykiatridivisionens chef Bertil Jansson försvarar sig mot Arbetsmiljöverkets kritik och polisanmälan.

- När det gäller patienter som vi vårdar på den här enheten, är det få patienter som är farliga. Och det har fungerat väldigt bra i decennier med de rutiner vi haft, säger Bertil Jansson.

Uppenbarligen tycker Arbetsmiljöverket att ni borde göra en kartläggning av våld och hot, säkerhetsrutiner och larm. Hur kan det vara så att det här inte gjorts tillfredsställande, enligt Arbetsmiljöverket?

- Det har gjorts, men inte på det sätt som krävs. Vi har gjort allt det nu som skulle gjorts tidigare. Det är sådant som tar tid att göra. Mycket av det har fungerat muntligt, men det har inte funnits nedskrivet, säger Bertil Jansson, psykiatridivisionens chef.

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".