Polis möttes av äggkastning

Efter att polisen lurats till behandlingshemmet Klivet i Uppsala genom ett falsklarm och sedan fått ägg kastade på sig har det ansvariga yttre befälet på polisen nu slagit larm och skrivit ett brev till länsstyrelsen om vad han anser är flera problem på behandlingshemmet.

Behandlinghemmet Klivet ligger bland bostadshusen i Ulleråkersområdet i Uppsala. Där bor ungdomar som är mellan 13 och 19 år gamla och som har psykosociala problem.

För en dryg vecka sedan fick polisen ett larm om ett knivslagsmål på hemmet. Flera patruller åkte dit, och enligt polisen möttes de av äggkastning och i porttelefonen svarade en av ungdomarna att de inte tänkte öppna. Det fick polisen att tro att personalen var i nödläge. I själva verket visade det sig sen att ingen personal alls fanns på plats och att det hela var ett falsklarm. Tre av ungdomarna greps för falskt larm och ofredande.

- Det är självklart att det är beklagligt. Det är en jättehemsk händelse egentligen, säger Patrik Thorsell föreståndare på det privat drivna behandlingshemmet.

Ni ska ha bemanning dygnet runt, enligt ert tillstånd. Varför är det inte så?

- Det finns personal tillgänglig dygnet runt, men de kan vara verksamma i annan del av verksamhet som gör att de inte är direkt på plats. Det kan röra sig om 10-15 minuter.

Patrik Thorsell vill betona att det inte är helt klart än vilka som ringde polisen och kastade ägg. Men för ett yttre befäl på polisen blev det här droppen. Han skrev ett brev till länsstyrelsen, som har tillsynsansvar över hemmet.

I brevet står om den här händelsen och andra. En gång kom polisen dit mitt i natten och alla var vakna och det var stökigt. Det står också om att polisen har varit där ett flertal gånger.

Anders Forslund på länsstyrelsen säger att de nu kommer att göra tillsyn av hemmet.

- Det är en öppen verksamhet, men ungdomar ska ju inte lura polisen på det här sättet som de gjort, säger Anders Forslund om händelsen i augusti.

Föreståndaren Patrik Thorsell på behandlingshemmet Klivet i Uppsala menar att de rent generellt har situationen under kontroll, men att de nu vidtagit vissa åtgärder.

- Dels för vi samtal om de här sakerna, dels har vi omfördelat personalen. Vissa elever får mer uppmärksamhet än andra, säger Patrik Thorsell.

 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".