Inte bara vacker utan även energirik

Intresset för solfångare ökar

Intresset för solfångare har ökat i länet. Allt fler söker det bidrag som länstyrelsen delar ut för att till exempel villaägare skall kunna sätta upp sitt egna solfångarsystem.

-Vi märker en stor ökning, eftersom kostnaden för el- och oljeuppvärmning har ökat så inser folk att dom måste göra nåt och skaffa system som kan bära sig själva, säger Tomas Östlund från Länstyrelsen i Uppsala län.

Sedan sju år tillbaka har Länstyrelsen delat ut bidraget på 7 500 kronor. Totalt har 303 personer fått bidraget, en majoritet av de sedan förra året. Många fler ansökningar ligger och väntar på att behandlas av länsstyrelsen.

Bidraget täcker upp ungefär en fjärdedel av vad ett solfångarsystem för uppvärming av vatten kostar. En villa i normal storlek kan tillgodose en tredjedel av sina energibehov med hjälp av solfångare.

På baksidan av Sven-Olof Sundells hus i Österbybruk är halva taket täckt av solfångare som blänker i augustisolen. Han visar stolt upp hur det fungerar och berättar om hur mycket han sparar med hjälp av solen. Sedan 15 år tillbaka har Sven-Olof Sundell hållit i kurser om hur man planerar och bygger sitt egna solfångarsystem, han har märkt av det ökade intresset.

-Man ser en uppåtgående kurva de senaste åren, det beror på att man inte längre litar på dom stora energibolagen, man tycker att dom säger en sak och sen tar dom ändå ut så mycket som det går, säger Sven-Olof Sundell som  ofta blir kontaktad av gamla kursdeltagare som berättar om hur mycket de sparar på sinna solfångare.

Tekniken är inte bara bra för plånboken utan även för miljön, varje sparad kilowattimma beräknas spara ett kilo av koldioxidutsläpp.

Från länstyrelsen ser man det här som en framtidens lösningar på energifrågan.

-Vi tror verkligen på det här och vi ser ju hur effektivt det är, säger Tomas Östlund från länsstyrelsen.

reporter: johan.k.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".