Skarp kritik mot behandlingshem i Enköping

Länstyrelsen i Uppsala län riktar nu kritik mot företaget Iris behandlingshem i Enköping, bland annat efter att en man som var inskriven på hemmet fortfarande var drogberoende när han skrevs ut.

I en anmälan till socialtjänsten i Enköping beskriver mannen fler missförhållanden på behandlingshemmet Iris. Under den tid han var på behandlingshemmet ska han inte fått det stöd eller kontrollerats tillräckligt för att han skulle kunna hålla sig fri från droger. Så när han skrevs ut var han fortfarande beroende av det morfinliknande preparatet Tradolan.

Vidare har mannen berättat för socialtjänsten att han under sin vistelse på hemmet haft en relation med en kvinna från personalen. Kvinna ska ha blivit gravid och fått missfall efter att hon tagit ecstasy.

Efter det här kritiserar nu Länstyrelsen hemmet för brister i kvaliteten och säkerheten för de inskrivna på hemmet.

I sitt svar till Länstyrelsen säger ansvariga för Iris behandlingshem att det det preparat som mannen tagit under tiden på hemmet inte synts i deras regelmässiga drogtester. Vilket förvånat länstyrelsen som menar att på ett hem som skall bota drogberoende måste det finnas metoder för att upptäcka missbruk.

I sitt yttrande skriver även Iris i Enköping att den kvinna som mannen haft en relation med nu sparkats från sin tjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".