Hård kritik mot behandlingshem i Knutby

En intagen på Kolarmora Behandlingshem AB i Knutby avled efter att ha druckt hembränd sprit som en annan intagen smugglat in, och hemmet får nu allvarlig kritik från Länsstyrelsen.

Mannen som är hemmahörande i Sala kommun var intagen på behandlingshemmet Kolarmora för ångest och missbruk. Under en kväll i slutet av oktober förra året bjöds mannen på hembränd sprit av en annan intagen som smugglat med sig spriten efter en ledighet.

Mannen som också äter psykofarmaka, dök sedan inte upp till frukost eller lunch dagen efter, och inte förrän en annan intagen påpekat för personalen att mannen inte gick att väcka, upptäcktes att han avlidit, antaligen på grund av andningsdepression orsakat av blandningen av sprit och medicin.

Hemmet, som vårdar män med dubbeldiagnoser, som psykoser, schizofreni och eller missbruksproblem, kritiseras nu av Länsstyrelsen för att inte ha följt sina rutiner kring kontroll och upptäckande av droger och alkohol, och inte heller följt morgonrutinerna kring väckning och medicinering av patienterna.

Länsstyrelsen tycker också att det är anmärkningsvärt att hemmet i sitt svar inte kommenterat varför rutinerna inte följts och inte heller gjort en egen utredning kring händelsen.

Senast 14 september ska hemmet redogöra för hur man i framtiden ska se till att rutinerna följs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".