Illustration Henning Larsens Tegnestue

Dyra konferenser i Uppsalas konserthus

Uppsala Konsert & Kongress, som invigs om mindre än två veckor, är bland de dyrare bland stora konferensanläggningar i jämförbara städer. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort. Det höga prisläget har också inneburit att vissa undvikit att boka in sig.

Västerås - Linköping - Norrköping - Örebro. I de städerna finns redan stora konsert- och konferensanläggningar. Uppsalas nya anläggning öppnar inom kort och Upplandsnytt har jämfört priserna. Vi kontrollerade vad det skulle kosta att boka in två fiktiva konferenser med vissa specifika krav.

  • En endagskonferens för 50 personer
  • En tvådagarskonferens med middag för 450 personer

I båda fallen är Uppsala Konsert & Kongress klart dyrast, över trettio procent dyrare än de näst dyraste. När det gäller den stora konferensen är glappet till den näst dyraste över 100 000 kronor.

Och prisläget har också gjort att vissa undvikit att boka Uppsala Konsert & Kongress. Primärvårdens administration har till exempel resonerat så inför hösten - och när Akademiska sjukhuset firar 300 år i vinter var priset ett av skälen till att de bokade universitetsaulan för det stora symposiet i stället, säger informationschefen Christina Bostedt:

- Vi är ju skattefinansierade, så det är alltid väldigt viktigt för oss att ta med priset i det hela. Det har stor betydelse när vi väljer var vi ska lägga våra aktiviteter.

Nina Svanberg kongress- och konferensansvarig på anläggningen i Uppsala möter vid den illgröna bardisken i det blivande kaféet. Hon vill inte hålla med om att de är dyra. De gjorde en egen jämförelse för något år sedan och menar att de låg bra till då. Det viktiga är att ligga lägre än Stockholm menar hon och hon tycker också att sådana här jämförelser är svåra att göra.

- Vi har en väldigt fin kaffebuffé, en del anläggningar har kanske bara kaffe och fralla. Det är så himla svårt att jämföra priser så här. Man måste se vad det innehåller. Att vi ligger över Örebro och Norrköping tycker vi känns helt naturligt. Uppsala är ju en dyrort.

- Men om det är konferenser som ska bokas nationellt och som kan ligga var som helst, ni ser inte någon risk då om ni är dyra?

-Vi har inte upplevt att folk tycker vi är dyrare. Sedan när det gäller att boka hela anläggningen, så ger vi ju självklart offerter också.

Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

PRISJÄMFÖRELSE

Vi har ringt till de stora konsert- och kongressanläggningarna i fem stora städer i mellansverige och frågat vad det skulle kosta att anordna två fiktiva konferenser.
De olika anläggningarna har väldigt olika prissättning. Hos en del ingår allt i en pengasumma per person, andra tar extra betalt för t ex projektor.

Konferensexempel 1: En endagskonferens en vardag för femtio personer, i så kallad skolsittning. Deltagarna ska få fika på förmiddag och eftermiddag samt lunch. Vi behöver också en dataprojektor.

Uppsala Konsert & Kongress
 24000 kronor
Konsert & kongress Linköping
 17500 kronor
Louis de Geer Norrköping
 15000 kronor
Aros Congress center Västerås
 15000 kronor
Conventum Örebro
 14500 kronor

Konferensexempel 2: En tvådagarskonferens två vardagar för 450 personer. Deltagarna ska få fika på förmiddag och eftermiddag samt lunch båda dagarna. Första dagen vill vi också ha en tvårättersmiddag utan alkohol. Vi behöver talljud, ljus, dataprojektor och om det krävs en tekniker som kan sköta detta.

Uppsala Konsert & Kongress
 470000 kronor
Aros Congress center Västerås
 358000 kronor
Konsert & kongress Linköping
 337000 kronor
Louis de Geer Norrköping
 335000 kronor
Conventum Örebro
 301000 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".