Kostnadstak för sociala insatser övervägs

Trots åtgärder fortsätter socialnämnden för barn och unga i Uppsala att dra över sin budget. I år väntas verksamheten gå back med 26 miljoner, enligt den senaste prognosen. Uppsala kommun funderar nu på att införa ett tak för hur mycket den sociala hjälpen till barn och unga får kosta.

- Det vi kan vinna är väl kanske framför allt att vi kan pressa priserna och att det räcker till flera, säger Ewa ben Ouali, ansvarig enhetschef på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.

Socialtjänsten ska nu granska vilken hjälp utsatta barn och ungdomar får i Uppsala, och vad kommunen får betala för den. Översynen ska sänka kostnaderna och samtidigt diskuterar man att införa en gräns för hur mycket varje insats ska få kosta.

Trots att kommunen skrotade de fem distriktsnämnderna för att strama åt och få bättre kontroll på miljonerna så har alltså underskotten fortsatt i den nya socialnämnden för barn och unga. Visserligen är det ett lägre underskott än tidigare - men en budget i balans, som var målet, kommer man inte nå i år enligt prognosen.

Det man nu ska se är om kommunen till exempel kan minska på de dyra institutionsplatserna och satsa mer på hjälp inom öppenvården.

Ett tak för kostnaderna är bra, säger enhetschefen Ewa ben Ouali.

- Jag tror inte att det innebär någon nackdel överhuvudtaget utan jag tror att det kan innebära samma sak eller att vi kan komma in tidigare och vi kanske inte behöver utreda allting utan man kanske kan få välja själv när kan vill komma till socialtjänsten och få en insats och att det också kan förbättra för många familjer att det kanske också har lättare att komma in tidigt.

Till nästa år får socialnämnden ytterligare 20 miljoner och först då har man rimliga möjligheter att klara budgeten, säger ekonomen Kicki Flisberg.

- Vi tror på att den nivån som ligger för 2008 är rimligt. Vi hamnar då på något som är vettigt för att ge bra insatser. Ingen blir utan något som den behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".