Värme hämmar regnskogens tillväxt

Regnskogen växer långsammare nu när klimatet blivit varmare, visar ny forskning. Det innebär att den tar upp mindre koldioxid och fungerar sämre som klimatbroms.

Regnskogen är viktig för att hålla mängden av växthusgasen koldioxid i schack, eftersom träden lagrar koldioxid när de växer.

Men nu säger forskare från Harvarduniversitetet i USA att ökande temperaturer gör att träden i regnskogen växer mycket långsammare. Den ökande globala medeltemperaturen har minskat tillväxten med hälften, skriver de i Natures nätupplaga.

Försvagar fotosyntesen

Harvardforskarna drog slutsatsen efter att ha studerat hundratusentals träd i regnskogar i Panama och Malaysia.

En ökad temperatur hämmar nämligen trädens tillväxt genom att försvaga fotosyntesen, den process där växter använder koldioxid från luften för att göra energi.

Kan påverka klimatmodellerna

Om det här bekräftas i andra regnskogar, kan det handla om en effekt som klimatforskare förbisett och som påverkar de klimatmodeller som gjorts hittills.

Tidigare har några forskare nämligen föreslagit att en ökad mängd koldioxid faktiskt skulle göra att regnskogarna växte mer än vanligt, och därför motverka en ökad koldioxidmängd i luften. Men nu visar det sig alltså att effekten kanske är precis den motsatta.

Gabriella Björk
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".