584 miljoner slutnotan för konserthuset

Efter många, många år så börjar nu Musikens hus, eller Uppsala konsert & kongress som det heter, bli klart. 584 miljoner blev kostnaden till slut.

Invigningen sker om en dryg vecka och Radio Uppland har gått på rundvandring tillsammans med platschefen för bygget, Andris Zarins:

- Där i källaren är det färdigt. Köket är igång, utbildning sker och porslin sätts på hyllor.

Redan i början av 1900-talet efterlystes en konsertsal i stan. Från 1965 utreddes frågan kommunalt, och nu står alltså byggnaden här. De ansvariga på kommunen är väldigt nöjda med att budgeten hållits, men det är klart, med åren har planerna och konstaderna utökats.

Så sent som 2002 var politikernas smärtgräns 220 miljoner. När danske arkitekten Henning Larsens förslag vann arkitekttävlingen blev det snart klart att det inte skulle räcka, och den budget som fullmäktige beslutade om var 529 miljoner i 2003 års penningvärde. Den budgeten har man nu alltså, enligt kommunen, lyckats hålla. Strax under 584 miljoner kronor väntas alltihop kosta till slut.

På plan sex mynnar den långa rulltrappan och där finns en promenadväg runt, med utsikt över hela Uppsala.

- Det är en härlig känsla att stå på plan sex och titta ner och se genom hela byggnaden, säger Andris Zarins. Då får man höjdkänsla...

Det allra mesta är klart nu, men tidsschemat är tajt. Delar av den administrativa personalen och Musik i Uppland flyttar inte in förrän efter invigningen. En del av repetitionerna inför invigningskonserten kommer att få flyttas till universitetsaulan.

- Sådant får man vara beredd på i ett sådant här projekt, säger VD:n Magnus Bäckström. Det ska testas brandlarm, så en av dagarna flyttar vi repetitionen till aulan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".