Planer på nytt pendeltåg

Nu finns tankar på att införa ett speciellt pendeltåg på sträckan mellan Uppsala och Sala. Landstinget och Upplands lokaltrafik har beslutat att utreda saken.

Upplands Lokaltrafiks vd Klas Wåhlberg säger att det finns ett behov av en förstärkt tågtrafik på sträckan.

- Sträckan Uppsala-Sala är av regional pendlingskaraktär och den blev ännu mer aktuell nu när Heby kom över till uppsala län.

Ja, sträckan Uppsala-Sala kan komma att få ett pendeltåg motsvarande Upptåget mellan Uppsala och Tierp. Landstinget har beslutat att anslå pengar till Upplands Lokaltrafik för en utredning, som ska vara klar till årsskiftet.

Arbetspendlingen på sträckan är stor i båda riktningarna, och på Upplands lokaltrafik ser man också att bussarna på sträckan ofta fastnar i Uppsalatrafiken med stor tidsspillan som följd. Bättre att satsa på utbyggd tågtrafik på sträckan, menar Klas Wåhlberg, som säger att resenärerna kan räkna med klart förbättrad turtäthet om planerna blir verklighet.

- Tittar man på Upptågets start så var det timmestrafik som krymptes till 40-minuterstrafik och nu halvtimmestrafik. Jag tror det är realistiskt att titta på samma sätt här.

- Det finns ju förberett, och med ganska små ombyggnader kunde man få uppehåll i Vänge, Järlåsa, Vittinge, Morgongåva, Heby och Sala.

För Heby kommun är den nya utredningen en god nyhet, säger förste vice ordföranden i kommunstyrelsen, moderaten David Olsson.

- För Heby kommun är det väldigt viktigt med tågtrafiken, att folk kan bo i Heby kommun och jobba på andra orter. Det är bra att en sådan utredning ska göras.

Tidigast om två år kan det nya pendeltåget bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".