Nya varsel i journalistkonflikten

Konflikten inom svensk dagspress fortsätter. Ett hundratal tidningar i Sverige berörs och både i går och idag lades nya varsel. I vårt län är det Arbetarbladet, Enköpingsposten och Upsala Nya Tidning som drabbas av strejken.

- Det stora problemet just nu kommer uppstå nu på fredag när det blir arbetstidsblockad. Det lär kunna märkas i tidningen om ungefär en vecka, men det kan hända redan på söndag, säger Johannes Nesser, medlem i Journalistförbundet SJF vid Uppsala nya tidning.
Idag vid lunchtid lade SJF ett nytt varsel som från och med 30 augusti innebär förbud mot att lägga ut material på webben, förbud mot hantering av och befattning med annonser och annonssidor och förbud mot hantering av och befattning med material som inte har producerats av anställd vid den egna redaktionen.
För Enköpingsposten, som ingår i Anderkoncernen, kommer dessutom allt arbete efter kl 18 att stoppas av SJF. 
Konflikten handlar om tre frågor. Det är upphovsrätten, vikariers situation, där många anser att de utnyttjas av arbetsgivarna, samt lönerna. Det finns journalister som jobbat i 20-30 år och tjänar flera tusen mindre än nyutbildade vikarier på storstadstidningarna.

Arbetgsgivarsidan har nu varslat om lockout på lediga dagar, det vill säga att anställda inte får lön för de dagarna.

- Det slår förstås mot journalistförbundets strejkkassa. Men det är ju elegant ur arbetgivarsynpunkt för det slår inte mot läsarna som är vår primära uppdragsgivare, säger Lars Nilsson som är chefredaktör på Upsala Nya Tidning.

- Jag hoppas att de löser det här snabbt innan vi får arbetsblockad på UNT och det förvärras ännu mer, menar Johannes Nesser.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".