Hon vill avskaffa sitt jobb

Gunnel Arbäck från Uppsala är direktör för Statens biografbyrå, eller filmcensuren, som den även kallas. Hon anser att det är hög tid att Sverige avskaffar filmcensuren.

- Det finns två grundskäl. Det ena är att det är mycket tvivelaktigt att ha någon form av censur i en demokrati. Det andra är att medieutvecklingen dessutom har gjort det censurerande man ägnar sig åt ganska överflödigt.

Gunnel Arbäck anser att det blir en absurd situation när vi har en ganska restriktiv lag kring ungefär fem procent av det filmutbud som folk ser. Statens biografbyrå vakar nämligen bara över filmer som visas offentligt.

Men en del av verksamheten vill hon bevara. Den handlar om film för barn och åldersgränserna sju och elva år.

- Det är rimligt att ha nån typ av skydd när det gäller barn och ungdom. Föräldrar, hur ansvarsfulla de än är, kan behöva stöd och hjälp när det gäller att välja för sina barn, framför allt de små barnen. Så där finns behov av nånting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".