Dyrt arrangera konserter på UKK

Det är dyrare att boka in konserter i Uppsalas nya konsert- och kongresshus än i flera liknande anläggningar i Mellansverige. Det visar en jämförelse som Upplandsnytt gjort inför Konsert & Kongress öppnande.

Det är många konserter inbokade i höst, men de artister som vill komma hit får betala bra. Det visar Upplandnsytts prisjämförelse. I vår prisjämförelse har vi ringt till de stora konsert- och kongressanläggningarna i fem stora städer i mellansverige. Vi har ringt liknande anläggningar i Örebro, Västerås, Linköping och Norrköping och frågat vad det skulle kosta att boka in två olika fiktiva konserter. En med 700 i publiken och en med 200 där vissa specifika saker ska ingå i priset. I kostnaden ska ingå lokal, ljud, ljus, teknisk personal, garderobs- och biljettpersonal. Vi har också frågat om de tar något betalt per såld biljett. På en del ställen ingår även andra saker, som viss marknadsföring, automatiskt i priset, men det är inte med i våra grundförutsättningar. Uppsala är dyrast.

Magnus Bäckström, VD för Konsert- och Kongress håller inte med.
- Det enda man kan säga generellt är att den här typen av salar ligger på mellan 40-60 000:-. Vi har lagt oss på en median, säger han.

Eftersom olika saker ingår i priset på olika ställen så tror han inte att den här bilden är rättvisande, trots att vi i vår jämförelse frågat om en mängd olika variabler. De priser vi jämfört med i andra städer gäller för kommersiella arrangörer (lokala icke-kommersiella artister betalar mindre). Ungefär 35 000:- plus en summa per biljett för stora konsertsalen.

Uppsala kommun betalar för att Konsert & kongress ska subventionera lokala artister, och åtminstone Magnus Bäckström menar att de här priserna nu är såpass låga att det ska kunna bli ett hus för alla. Något som bland annat kommer att märkas på hur många som bokat in sig. Både när det gäller kommersiella och icke-kommersiella, menar han.
- Vi har generellt inte mötts av lokala arrangörer som backar utan de flesta tycker att det fungerar och är bra.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Kostnadsjämförelse

1. En körkonsert en vardagskväll där vi tror att vi kan sälja 700 biljetter och där vi behöver vara åtta timmar i huset.

Uppsala Konsert & Kongress 57 000 kronor
Konsert & kongress Linköping 48 000 kronor
Louis de Geer Norrköping 47 000 kronor
Conventum Örebro 34 000 kronor
Aros Congress center Västerås 46 700 kronor

2. En konsert en vardagskväll där vi tror att vi kan sälaj 200 biljetter och vi behöver vara i huset fem timmar.

Uppsala Konsert & Kongress 24 000 kronor
Konsert & kongress Linköping 11 000 kronor
Louis de Geer Norrköping 21 000 kronor
Conventum Örebro -
Aros Congress center Västerås 11 000 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".