Utsläppen i Fyrisån kan ha flera källor

Bussbolaget Swebus står inte för hela utsläppet i Fyrisån i sommar. Det menar Christer Florell, miljöchef på Swebus, som anser att de har blivit orättvist behandlade av miljökontoret på Uppsala kommun. Vilket företag som orsakat den resterande delen av läckan är fortfarande oklart.

I ett pressmeddelande i förra veckan utpekades Swebus som det företag som orsakat en oljehinna på Fyrisån sedan juni i år. Christer Florell:

- Vattenproverna visar att cirka fyrtio procent av föroreningarna omöjligt kan komma från Swebus, och resterande kan helt komma från Swebus, men det kan också vara så att inte något kommer från oss. Personligen tror jag att vi har del i det här, men vi står inte för hela utsläppet. Idag kommer det inget från Swebus depå, men det rinner fortfarande föroreningar i kommunens ledning.

Hannes Vidmark, avdelningschef på Miljökontoret i Uppsala har en annan syn på saken:

- Den bedömningen som Swebus gör om fördelningen håller jag inte med om. Men det är inte ovanligt att det finns oljerester i dagvattennätet, så det kan ha funnits en annan förorening, det är inte otroligt.

- Men ni har inte lokaliserat något annat företag som kan stå för delar av utsläppen?

- Nej, det har vi inte. Vi har inte kunnat spåra något annat utsläpp, utan bara till Swebus anläggning. Men vi utesluter inte att det kan finnas andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista