Oklart om fixartjänst i Tierp

Det blir ingen så kallad Fixar-Malte i Tierp nu till hösten som kommunen utlovat. I april i år tog kommunfullmäktige beslut om att en fixartjänst skulle införas på prov med förhoppningen att minska antalet fallolyckor bland äldre.

Från och med den första september i år skulle äldre och funktionshindrade Tierpsbor kunna söka hjälp av en Fixar-Malte, för att få hjälp med att exempelvis byta glödlampor, lufta element, sätta upp eller ta ner gardiner. Det handlade alltså om lättare insatser i hemmet.

I och med att man tog det beslutet gav kommunfullmäktige kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram regler och riktlinjer för vilka som skulle kunna få en sån här sorts hjälp och hur mycket det skulle kosta.

I det arbetet dök det upp vissa juridiska frågetecken vilket har lett till att kommunstyrelsen nu är tveksam till att fixartjänsten verkligen är laglig att driva för en kommun. Frågor om eventuell olaglig konkurrerande verksamhet har uppenbarat sig sen beslutet i april, i samband med riksdagens beslut om hushållsnära tjänster.

Det innebär alltså att Tierps kommun väntar med att införa Fixar-Malte till årskiftet, då kommunchefen ska ha rett ut alla frågetecken. Kommunchefen ska då presentera ett förslag på om och hur det hela kan bedrivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista