Väljare kritiska till politiker med anmärkningar

Kristdemokratiska kommunalrådet Gustaf von Essen ser det inte som ett stort problem att han i sin roll som politiker haft flera betalningsanmärkningar.

- Jag har ju i stort sett skött mig, jag har haft några få betalningsanmärkningar under loppet av fem-sex år, säger Gustav von Essen.

Slarv och tidsbrist ligger bakom, säger von Essen om varför han under sin tid i biståndsorganisationen Caritas drogs med flera betalningsanmärkningar. Han tvingades lämna sin ordförandepost.

- För mig påverkas förtroendet negativt. En politiker ska vara en förebild för andra, säger Consuelo Åberg och får medhåll av Robin Norström:

- Det är klart det påverkar mig lite grann. Visserligen är det inte så farligt med betalningsanmärkningar, men det har varit så mycket med politiker och så många gånger, säger Robin Norström.

Själv ser inte Gustav von Essen (kd), att det skulle vara något stort problem med betalningsanmärkningar i sin roll som politiker.

Fokuserar journalister för mycket på betalningsanmärkningar?

- Är man förtroendevald ska man ha ögonen på sig, framför allt med tanke på att de sätter regler och lagar för oss andra, säger Uppsalabon Kerstin.

- Jag tycker inte journalister belyser den här typen av frågor för mycket. De (politikerna) om några ska ha rent mjöl i påsen, säger Kirsi Boström, Uppsalabo.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista