(s) kritiskt till snabba privatiseringar

Friskolesatsningar och utmanarrätt som utarmar den kommunala verksamheten. Så beskriver socialdemokraterna i Uppsala ett år med borgerligt styre. Socialdemokraterna är mycket kritiska till den förda politiken och menar att dom borgerliga inte gjort några ordentliga satsningar på den kommunala verksamheten utan mest är intresserade av att konkurrensutsätta den.

- De försöker så fort som möjligt få så många friskolor som möjligt i Uppsala kommun, de gör allt för att ge utmanarrätten möjlighet att verka, och vill genomföra kundval som de kallar för eget val. Jag är hemskt orolig för att man utarmar den egna kommunala verksamheten för att ge näringslivet chansen att ta över så mycket kommunal verksamhet som möjligt.

Socialdemokraterna är som väntat kritiska efter den borgerliga alliansens första år vid makten i Uppsala. De menar att det första året präglats av otydligt ledarskap, svikna löften och av beslut som lett till ökande klyftor. Kritik riktas mot planerna att införa vårdnadsbidrag, mot trafikpolitiken och mot bristen på satsningar för att rusta upp kommunens egna fastigheter.

Men framförallt riktar sig alltså kritiken mot alliansens satsningar på att konkurrensutsätta kommunens verksamhet. En riktning som de menar kommer att försämra kvalitéten, men det håller moderaternas Cecilia Forss inte med om:

- Vad vi är intresserade av är att uppsalaborna ska få det bästa som kan fås för pengarna, och då spelar det ingen roll om den är privat eller kommunal. Men vi tror att det är bra med flera som ordnar exempel vård och förskola, så får vi in fler ideéer i kommunen. Det stimulerar alla parter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista