Längre öppet ska ge bättre tillgänglighet

Ett år efter valet har den nya landstingsmajoriteten flera vallöften att förverkliga. Ett löfte som folkpartiet ska leva upp till är det om mer tillgänglighet. Ett sätt är ändrade öppettider och telefontider i primärvården, berättar landstingsrådet Ismail Kamil.

- Det kommer igång nu. Flogsta vårdcentral är ett exempel, som ska ha öppet från klockan sju till klockan nitton på kvällen. Så småningom kommer även andra vårdcentraler följa efter. Behovet ska styra, och vi har avskaffat telefontider och gjort det möjligt med flexibla öppettider. Det var inte tillåtet tidigare.

På den punkten får Ismail Kamil mothugg av socialdemokraten Börje Wennberg som menar att möjligheten till kvällsöppet fanns även förut.

En patient som har dålig erfarenhet av primärvården är Sonja Helleråd i Uppsala. Hon berättar om sin kontakt med vården i våras.

- Då fick jag vänta en månad, och nu behövde jag gå dit för att jag behövde en remiss till fotröntgen. Då fick jag vänta en och en halv månad.

Oppositionens Börje Wennberg har en lösning på hur Sonja Helleråd och andra lättare ska få tillgång till vården:

- Vi vet att det finns brister i primärvården, och min uppfattning är att det behövs mer resurser så man kan få mer personal.

För folkpartistiska landstingsrådet Ismail Kamil är inte svaret så lätt som mer resurser till primärvården:

- Det är inte en fråga om resurser utan om omorganisation. Vi håller på med en kartläggning, och när vi har gått igenom den så vet vi vad som behöver göras. Många åtgärder har vi gjort utan att det kostat en enda krona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista