Ett år efter valet - fler har fått jobb

När vi för ett år sedan gick till val i Sverige var arbetslösheten allianspartiernas viktigaste fråga, och faktum är att statistikkurvorna visat sig peka åt rätt håll i de senaste mätningarna. Ett år efter valet har arbetslösheten i Uppsala län minskat med så mycket som en fjärdedel, och den minskar i hela landet.

- Man ser en ganska markant minsking, med närmare 27 procent. Det är jättepositivt, säger Lars Hedqvist som är utredare på Länsarbetsnämnden i Uppsala.

Den borgerliga alliansen har sedan maktövertagandet för ett år sedan bland annat fokuserat på grupper som står längst från arbetsmarknaden - ungdomar, funktionshindrade och utlandsfödda. Man har också slopat arbetsgivaravgiften under en period för de som anställer folk som varit arbetslösa länge.

Mätningar i slutet av augusti i år visar att arbetslösheten i Uppsala län minskat med 26,6 procent jämfört med samma månad förra året, alltså precis innan valet. Minskningen är dessutom högre än riket i stort och vi ligger bland de län där minskningen är som störst.

- Det är en fantastiskt glädjande siffra, säger moderate riksdagsmannen Per Bill i Uppsala. Jag tror det beror på en blandning av god konjunktur och alliansens nya politik som satt jobbet i fokus.

Att konjunkturen bidragit till att fler har jobb idag är många bedömare överens om, men om politiken bidragit går inte att se bara ett år efter valet. Anders Forslund är forskare på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala.

- I vilken utsträckning det här är en effekt av den nuvarande regeringens ekonomiska politik och i vilken utsträckning det är en effekt av tidigare regeringars ekonomiska politik är väldigt svårt för mig att ha en bestämd uppfattning om. Jag har svårt att se att någon med någon större grad av säkerhet och uppriktighet skulle kunna säga det.

- Den drastsiska förändring vi ser säger konjunkturinstitutet till minst 30 procent beror på de åtgärder som görs, säger Per Bill(m). Min gissning är faktiskt att det är ännu lite större.

Men trots den kraftiga minskningen av arbetslösheten så finns fortfarande grupper som har svårt att få jobb.

- Det framför allt de funktionshindrarde, som har minskat ytterst marginellt om tittar på de öppet arbetslösa, tre procent ungefär, säger Lars Hedqvist på länsarbetsnämnden. Det är väl ett uttryck för att de som står längst bak i kön blir kvar i kön längst...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista