Brist på arbetskraft i länet

Det har blivit svårare för upplandsföretagen att få tag i personal inom vissa områden. Tidigare har Upplandsnytt berättat om att arbetslösheten i Uppsala län har minskat kraftigt. Men nu kommer problemet alltså från andra hållet.

Inga Kari Fryklund är regionchef på svenskt näringsliv i Uppsala län:

- Det är en mis-match vad det gäller vilka som finns tillgängliga på arbetsmarknaden och vilka företagen behöver rekrytera, exempelvis inom hantverksyrken, som rörmokare, elektriker och byggpersonal. Andra det är brist på är säljare och på sista tiden också projektledare inom byggindustrin.

- För att det ska fungera bra att anställa måste regelverk och villkor fungera, arbetsgivare vill ha långsiktiga spelregler. Ofta lyfts arbetsrätten och LAS fram, men jag tycker vi borde sluta prata om det och istället prata om hur vi skapar en mer flexibel arbetsmarknad som fungerar bra för de anställda och för företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista