Bygge av studentbostäder polisanmäls

Ansvariga bakom bygget av de nya lägenheterna vid Ekonomikum i Uppsala kommer att polisanmälas. Bakom anmälan ligger länsstyrelsen som återigen nu stoppat delar av bygget efter man upptäckt lagbrott i samband med arbetet på platsen.

Och det här är inte första gången som just det här bygget stöter på problem. Vi hör Daniel Melin som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen:

- Jag åkte förbi där på morgonen och såg att det pågick markarbeten i form av pålning. Det visade sig att de inte har den dispens för pålning som man måste ha, och därför var jag tvungen att avbryta pålningen.

Vid Ekonomikum i Uppsala så bygger just nu fem studentnationsstiftelser och Uppsalahem totalt cirka 500 lägenheter. Bygget har kantats av en hel del problem ända från starten.

Redan i slutet av förra året stoppade länsstyrelsen bygget eftersom kommunens beslut innehöll flera konstigheter, bland annat hade man gett marklov i stället för bygglov, och nämnden hänvisade dessutom till fel lagparagrafer i handlingarna. Bygget hotades att stoppas helt, men till slut så fick man klartecken.

Men för några veckor sedan så började man med pålning, alltså det man gör för att stödja husen som ska stå där. Men vad de ansvariga missat var att ansöka om dispens hos länsstyrelsen eftersom det rör sig om vattenskyddsområde. Det här uppmärksammades i förrgår och därför stoppades arbetet samma dag. Detta  kommer dessutom att polisanmälas.

- Jag tycker att det är olyckligt att det blir så här. Det är ganska vanligt att folk söker dispens från vattenskyddsföreskrifterna här i Uppsala, men man måste ju ändå ansöka om det. Men eftersom det är ett brott så har jag inget handlingsutrymme, dels måste jag polisanmäla det och dels så får de inte forstätta innan de visat att det gör arbetena på rätt sätt, säger Daniel Melin.

Christer Lundberg är projektledare för bygget:

- Det här är en formalitetsmiss från vår sida. Så vi får ta det.

- Är inte det här något man bör kännna till när man bygger?

- Jo, det bör man. Men varken Uppsalahem eller vi har reagerat eftersom det inte har stått någonstans och ingen har utrett det.

- Det är ganska lätt att kontrollera på vår hemsida, eller så kan man ringa och fråga om fastigheten ligger inom skyddsområde, säger Daniel Melin på länsstyrelsen.

Christer Lundberg igen:

- Även vi på projektledningssidan borde ha tänkt på risken och tittat på kartan, men det har vi inte gjort. Visst blir det kostnader, blir vi försenade kan det kosta sex-sju miljoner kronor.

- Vilka får står för det?

- Byggherrarna. Nationerna och Uppsalahem.

Reporter:
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista