Rättegång om mord på Tierpskvinna

I dag inleddes rättegången mot en 40-årig man som misstänks ha mördat en 51-årig kvinna från Tierp i somras. Den åtalade säger sig ha en total minnesförlust för hela den aktuella natten och förnekar gärningen.

Händelsen inträffade i mannens bostad söder om Söderhamn natten mellan den 19 och 20 juli. Den åtalade hade bjudit hem kvinnan och det fanns även en tredje person i mannens bostad som senare på kvällen åkte hem.

Det var den misstänkte mannen själv som på morgonen ringde sin far och berättade att kvinnan var död. Fadern i sin tur ringde polisen, som senare hittade kroppen i den misstänkta mannens bostad.

Åklagaren visade upp bilder på offret inför rätten. Bilder som visar en naken kvinna med skador på halsen, armarna, ansiktet, huvudet och ett 10 cm djupt sticksår i buken. Det som orsakade det sticksåret var också det som dödade henne.

Den åtalade förnekar gärningen och säger att han har en total minneslucka från torsdagseftermiddagen den 19 juli till det att han vaknade dagen efter. Minnesluckan förklaras av att han drack öl och sprit.

Åklagaren visade upp två föremål, en kökskniv och en sotborste, som båda har blod från den döda. Dessa föremål togs omhand av en granne på kvällen då den åtalade knackade på hos grannen med föremålen i handen. Men den misstänkte säger sig alltså inte minnas någonting under den aktuella natten. Istället har han en egen teori om att kvinnan ramlat på en kniv som hon själv hämtat.

- Det kan vara så att han inte minns, det kan vara så att han inte vill minnas, och det kan vara så att han mycket väl vet och inte vill säga något, säger åklagare Mikael Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista