Biskop Ragnar Persenius.

Uppsala stift emot homoäktenskap

Uppsala stift säger nej till att viga homosexuella par i kyrkan och har i och med det gett sin synpunkt om den statliga utredningen om könsneutrala äktenskap. Stiftet föreslår också att kyrkan avsäger sig vigselrätten om det blir en lagändring i frågan. Men stiftsstyrelsen var oenig i frågan.

Biskop Ragnar Persenius avgjorde omröstningen i stiftstyrelsen med sin utslagsröst, och därmed säger stiftet alltså nej till att viga personer av samma kön i kyrkan.

- Utrednigen handlar inte om kyrklig vigsel i första hand, utan den handlar om vad som ska gälla i samhället. De har knutit ihop det här med äktenskap för samkönade par med fortsatt vigselrätt för trossamfunden, och här kommer man inte att kunna undvika en ständig diskrimineringsdiskussion, därför att trossamfunden kan neka att viga samkönade par, men det kan inte borgerliga vigselförrättare.

Uppsala är det andra stiftet som ger sin åsikt i frågan om homo-äktenskap efter det statliga utredningsförslaget om att även par av samma kön ska kunna vigas. I veckan kom Linköping stift med sitt betänkande och där har stiftstyrelsen istället svarat ja.

Rolf Forslin, vice ordförande i stiftsstyrelsen i Uppsala hade hoppats på att man även här skulla svara ja.

- För mig är kärleken det primära, och den tror jag Gud inte har något emot. För mig känns det inte problematiskt att begreppet äktenskap även omfattar ett homnosexuellt par. Jag tycker det är viktigt att slå vakt om vigselrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista