Ordningsomdömen blir offentliga handlingar

De ordnings- och uppförandeomdömen som ska införas för Uppsala kommuns elever kommer att bli offentliga handlingar, det står klart då ett första utkast är färdigt för riktlinjerna för omdömena.

Enligt förslaget ska det från och med vårterminen 2008 införas ordnings- och uppförandenomdömen på Uppsalas grund-och gymnasieskolor. Tanken är att dom ska skapa mer ordning och reda i klassrummen. Föräldrar eller myndiga gymnasielever som vill, ska kunna begära ett skriftligt omdöme en gång per termin i samband med utvecklingssamtal.

Hur gott uppförande och hur ordningssamma eleverna är, kommer att bedömas utifrån 8 föreslagna punkter:

1. Jag kommer i tid.

2. Jag tar ansvar för mina studier.

3. Jag har med mig den materiel jag behöver för undervisningen.

4. Jag medverkar till en god arbetsmiljö.

5. Jag använder ett vårdat språk.

6. Jag kan samarbeta med andra.

7. Jag behandlar andra hänsynsfullt.

8. Jag tar avstånd från trakasserier och mobbning.

Alla skriva omdömen kommer att bli en allmän handlingar som till exempel framtida arbetsgivare kan plock ut och granska.

Men skolornas rektorer kommer kunna sekretessbelägga omdömesdokumenten för enskilda elever om dom tycker att den offentliga handlingen kan komma att vara till skada för den eleven. Men ett sånt beslut ska kunna överklagas i domstol.

Ännu har inget slutgiltigt beslut tagit om ordnings- och uppförandeomdömen för Uppsalas skolor. Tjänstemännen på kommunen kommer att gå igenom dokumenten igen innan riktlinjerna slås fast, men att omdömena kommer att vara offentliga handlingar, det kan man inte kringgå.

Det folkpartistiska kommunalrådet Karolina Hilding som är en varm förespråkare för ordningsomdömet säger att hon inte ser några problem med att omdömet blir en offentlig handling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista