Bokostnaderna kan skjuta i höjden

Bo i bostadsrätt kan bli dyrare

Det presenterade förslaget om fastighetsavgifter ska enligt regeringen innebära lägre kostnader för de allra flesta. Men för bostadsrättslägenheter i till exempel Uppsala kan det i stället bli dyrare, enligt beräkningar från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

En avgift på maximalt 1200 kronor per lägenhet eller 0,4 procent av fastighetens taxeringsvärde införs. Det kommer att leda till lägre avgifter för åtminstone hälften av landets bostadsrättsföreingar uppskattar SBC.

Men förlorarna finns bland bostadsrättsinnehavare i dom heta storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Göran Olsson är vd för SBC ekonomisk förening:

- På större orter så innebär den sänkning man får av fastighetsskatten att den tas igen i andra ändan genom en ränta som läggs på det här uppskovet. Den totala bilden bedömer vi vara till bostadsrättsinnehavarens nackdel, det kostar mer i slutändan.

Prisutvecklingen på bostäder de senaste åren gjort att allt fler har skjutit upp beskattningen av vinster från tidigare bostadsaffärer, och enligt det nya förslaget beläggs den här uppskjutna vinsten med en årlig ränteavgift på en halv procent. Hur mycket dyrare den nya modellen blir för många i storstäderna är svårare att sia om, enligt Göran Olsson:

- Men det kan röra sig om ett par hundralappar i månaden i skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista