Handikappkritik mot omdömen

Vi har blivit helt bortglömda! Det menar företrädare för Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala, som inte tillfrågats om riktlinjerna för de ordnings- och uppförandeomdömen som ska införas i Uppsalas skolor under 2008.

Kriterierna för omdömet fungerar inte för våra medlemmar, menar Elisabet Axberg från handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO.

- De här kriterierna som ska användas är för vida för våra grupper. De har ju redan problem, särskilt de med Aspergers, att kunna kommunicera med andra människor och förstå det sociala samspelet. Att då få betyg i hur de kan samarbeta med andra blir väldigt tokigt.

Elisabet Axberg är också kritisk till att de handikappade och deras organisationer inte fått ge sina synpunkter när riktlinjerna togs fram.

- Här har man inte ens frågat hur den gruppen ska kunna inordnas i de här kriterierna. Man har glömt bort den gruppen helt och hållet. Jag tycker det är förskräckligt.

- Vi har begränsat oss till att fråga lärarna, som vi har räknat med ska ha en överblick över hur det ser ut på skolorna, säger kommunalrådet Cecilia Forss(m).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista