Ubildningsminister Jan Björklund

Glädje och sorg när budgetproppen kom

Uppsala universitet är en vinnare i regeringens budget för 2008 som presenterades i dag. Den forskningssatsning som regeringen gör innebär stora möjligheter till en förbättrad forskning i Uppsala, sa utbildningsminister Jan Björklund, folkpartiet, som var den som presenterade budgeten i Uppsala. Lantbruksuniversitetet får dock minskade anslag.

- Sverige ska vara ett land som i framtiden inte bara delar ut Nobelpris, utan också erövrar Nobelpris, säger Jan Björklund. Till exempel kommer Uppsala universitet att under nästa år få det största ekonomiska tillskottet som någonsin har skett i modern tid från ett år till ett annat när det gäller forskning.

Uppsala universitets prorektor Kerstin Sahlin tar förstås med glädje emot de ca 75 nya forskningsmiljonerna.

- Vi tycker att budgeten har ett väldigt positivt anslag i att den betonar kvalitet, den ökar på forskningsresurserna, och den betonar självständigare lärosäten. Det tillskottet till forskning och forskarutbildning är mycket välbehövligt.

Lika glada tongångar är det inte på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Universitetsdirektören Ulf Heyman:

- Den här budgetproppen innebär en fortsatt nedskärning av våra anslag, säger SLU:s universitetsdirektör Ulf Heyman. Man gör en särskild besparing på grundutbildningen hos oss, trots att antalet studenter ökar, så vi får en faktisk kvalitetsminskning.

- Jag har inget emot att Uppsala universitet får pengar. Samtidigt tycker jag att det är ett konstigt sätt för staten att förhålla sig till det här, och jag har svårt att se att, om man skulle göra en kvalitetsvärdering, att vi skulle vara så oerhört mycket sämre än Uppsala universitet.

Ett av de inslag i budgeten som kommer att märkas för många är att bensinpriset höjs med drygt 28 öre per liter. Men bland uppsalaborna verkar det finnas en förståelse för höjningen:

- Om man ser det ur miljösynvinkel så är det ju bra, men å andra sidan är det aldrig roligt när det blir dyrare... 

Det regeringen har framhållit hårt i dag är att sysselsättningen enligt regeringens beräkningar ökat med 200 000 personer och att arbetslösheten sjunkit. Kritikerna pekar på att också i den här budgeten finns försämringar för arbetslösa och sjukskrivna.

Socialdemokraten Thomas Östros från Uppsala, vice ordförande i näringsutskottet, säger att han skrämd över den politik som förs.

- En del får nu skattesänkningar på kanske 50000 kronor, medan de som har det knapert får försämringar. Jag tycker det är djupt olyckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista