Jan Björklund, fp-ledare

Minister kritisk till offentliga omdömen

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) tycker att det är ett problem om ordningsomdömen i skolan blir offentliga handlingar, som de kommer att bli i Uppsala när de införs nästa vår.

- Om skolan i ordningsomdömena ska skriva uppriktiga men kanske ändå lite jobbiga saker för föräldrarna att läsa så tror jag att man kanske drar sig för att skriva i klartext vad det handlar om. Visst är det ett problem och vi bör se över detta, säger Jan Björklund (fp).

Så det kan bli ändring på det?

- Ja.

Upplandsnytt berättade igår om att det börjar klarna hur eleverna i Uppsalas skolor ska bedömas när ordningsomdömena införs våren 2008.

Enligt det senaste förslget ska eleverna bland annat behömas utifrån om de tar ansvar för sina studier, kommer i tid, och samarbetar med andra.

Alla skrivna omdömen kommer att bli allmänna handlingar som till exempel framtida arbetsgivare kan plocka ut och granska - det ser folkpartististiske utbildningsministern alltså som ett problem – och om han får med sig resten av regeringen på att införa ordningsomdömen eller betyg överallt så kan just det alltså komma att ändras.

Än så länge får kommunerna bara införa omdömen som är frivilliga för föräldrar, men Jan Björklund tycker ändå att det är bra att kommuner gör så här.

- Om de som vill ha omdömen vill hadet och också får det så är ju det bra. Men ännu bättre är det ju om alla får det, säger Jan Björklund (fp)

Reporter
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista