Genrebild. Foto: SCANPIX.

Upprörda känslor på Akademiska efter flextidsstopp

På Akademiska sjukhuset i Uppsala råder upprorsstämning bland många anställda för att deras flextidsavtal har sagts upp. Och det beror på att två fackförbund inte kan enas med arbetsgivaren om kollektivavtalet. Shumi Omar är sjuksköterska.

- Det är en idividuell frihet som försvinner, att kunna styra över sitt liv och sin arbetstid i en liten utsträckning. Nu kommer det bara att skapa stress och mindre möjlighet till trivsel på arbetet, säger sjuksköterskan Shumi Omar, som jobbar på hjärt- och lungmottagningen.

En annan sjuksköterska på samma mottagning, Kerstin Norén, säger så här:

- Det handlar ju inte om timmar. Det handlar om tio minuter eller kvart fram och tillbaka. Men det är just den friheten som vi inte har, säger hon.

För Shumi och Kerstin har flextid varit ett bra system, men från och med första oktober tas det bort. Detta trots att både arbetsgivare, fackförbund och många anställda - men inte alla - vill ha flexen kvar.

I slutet på förra året sa landstinget upp det flextidsavtal som fanns. När parterna skulle enas om ett nytt avtal hade arbetsgivaren en ny tillämpning, som innebar att den som blir beordrad att jobba över inom ramen för flextid inte skulle få extra betalt för det, något som man fått tidigare. Då hade arbetsgivaren en mer generös tolkning av avtalet. Maria Englund är personaldirektör på landstinget:

- Man har tillämpat det på olika sätt inom organisationen. Nu har vi tydliggjort tillämpningen genom det nya ramavtalet, säger Maria Englund.

Konsekvensen har blivit att Kommunal och Vårdförbundet har dragit sig ur avtalet, så nu finns inget flextidsavtal för de anställda som berörs av det, alltså mestadels sjuksköterskor och undersköterskor. Och bland dem går åsikterna också isär, eftersom flextid inte går att tillämpa överallt i verksamheten. Agneta Wiberg är ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län:

- Vi har inte sagt upp avtalet för att gå emot medlemmar. Det är jättemånga medlemmar inom landstinget som har krävt att vi ska säga upp det. Det är ett riktigt moment 22, vi har inte kunnat hitta ett sätt som passar alla, säger Agneta Wiberg.

Sjuksköterskorna på hjärt- och lungmottagningen känner att de har kommit i kläm mellan arbetsgivare och fack.

- Det finns säkert flera avdelningar där flextiden inte passar. Men här på mottagningen så berör detta oss väldigt starkt, säger sjuksköterskan Kerstin Norén.

Kontakta reportern
Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista