Åtal mot män som förberedde rån

De två män som misstänks för att ha förberett ett rån mot Swedbank i Uppsala för en månad sen, har i dag åtalats. En av männen misstänks dessutom ha varit med vid rånförsöket mot Anderssons Tobak i Uppsala i somras.

Det var för precis en månad sen som dom två männen, 26 och 20 år gamla, upptäcktes i närheten av Swedbanks kontor på Björkgatan i Uppsala. Ett vittne tyckte att de betedde sig underligt, männen försökte bland annat att dölja sina ansikten, och vittnet ringde till polisen. När polisen kom dit greps männen misstänkta för förberedelse till rån. Efter gripandet hittade polisen skisser över banklokalen, rånarluvor, en kniv och en pistol som tillhörde männen.

Under utredningen visade det sig att den äldre av de två, 26-åringen, dessutom kunde vara inblandad i rånförsöket mot Anderssons tobak i Uppsala i juli i år. Det var då som tre män kom in i butiken och hotade personalen med ett pistolliknande föremål. Ägaren försökte vrida vapnet ur rånarens hand, vilket ledde till att alla tre till slut lade benen på ryggen.

I åtalet som kom idag, där 26-åringen och 20-åringen åtalas för förberedelse till rån, så åtalas dessutom 26-åringen för inblandning i rånförsöket mot Anderssons tobak. De två männen misstänks även för flera bilstölder och narkotikabrott.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista