Stalkning drabbar var tionde svensk

Det behövs fler poliser som kan hantera problemet med förföljelse och trakasserier av enskilda personer, det som kallas stalkning. Det anser Uppsalapolisen och hotbildsanalytikern Maria Kanka, som studerat polisens hantering av just det här problemet.

- Stalkning innehåller en väldigt stor spännvidd av olika beteenden som försvårar analysen av åtgärder. Där krävs någon som har förståelse och kunskap och intresse. Därför tycker jag att man ska få specialisera sig, precis som man har personer som är specialiserade på hedersproblematik, säger Maria Kanka.

Stalkning som kommer av engelskans stalking, vilket betyder ungefär att följa efter, är ett känt begrepp i kändisvärden där fanatiska beundrare ibland stalkar sin idol.

Var tionde svensk drabbad

Men det kan lika gärna handla om en person som bryter mot ett försöksförbud, till exempel mot en före detta partner eller andra former av ofredanden. Enligt en undersökning har nästan var tionde svensk råkat ut för det som faller under begreppet stalking.

Maria Kanka har studerat 24 ärenden där brottsoffret har gjort mer än en polisanmälan och hon konstaterar att medvetenheten kring stalking har ökat:

- Det som har hänt är att man uppmärksammat att det drabbar vanliga personer. Det media tidigare lyft fram är kändisar som blivit förföljda och drabbas av stalker, säger Kanka.

Regeringen har tillsatt en särskild utredare som nu ser över lagen om besöksförbud och möjligheterna att kriminalisera stalking. I USA, där begreppet uppstod, är det redan ett brott. Det hoppas Maria Kanka blir fallet även här när utredningen är klar nästa år.

- Just det här med att det får en egen brottskod i våra system, så det inte faller mellan stolarna, tror jag är jätteviktigt, säger Maria Kanka, hotbildsanalytiker vid Uppsalapolisen.

 

Per-Henrik Johansson
per-henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista